Dobrodošli pri nas! Zamenjajte turistične bone za doživetje na naši turistični kmetiji.

kaj početi

Znamenitosti

V neposredni bližini turistične kmetije se nahajajo lokalni biseri, ki so več kot vredni ogleda.

N º1

Dovžanova soteska

Dovžanova soteska je naš naravni biser, ki spada v območje Natura 2000. Izoblikovana je bila že v času, ko je bilo na tem območju še morje, kar je razlog za pestro kamninsko sestavo in pestrost različnih fosilov in mineralov, ki jih na tem območju lahko najdemo.

Skozi Dovžanovo sotesko je speljana pot, ki je opremljena z informacijskimi tablami. V Dolini si lahko v Izobraževalnem središču Dolina (v stari šoli) ogledate razstavo mineralov in fosilov in pridobite druge informacije o tem območju. 

Vstopna točka (za informacije) obratuje v poletnem času v lepem vremeu ob petkih, sobotah in nedeljah od 9. do 18. ure.

N º2

Staro mestno jedro Tržiča

Staro mestno jedro Tržiča je od leta 1985 zavarovano kot kulturni spomenik. Zaradi gromoznaskema požara, ki je mesto prizadel v preteklosti je s predpisi posebej določena gradnja stab (kovinska polkna in vrata …), ki mestnemu jedru daje unikaten izgled.

Ohranjena je tudi ena izmed tržiških značilnosti, “firbc okno”, ki je služilo za nenehen nadzor nad dogajanjem v mestu.

V sklopu obiska mestnega jedra priporočamo tudi obisk Tržiškega muzeja, v katerem sta predstavljena tržiško čevljarstvo in muzejska rastava o smučanju na tržiškem.

N º3

Stegovniški slap

Stegovniški slap je nekaj sto metrov oddaljen od Medvodja. Do tam se peljemo skozi prelepo Dovžanovo sotesko in se na razpotju v vasi Jelendol držimo desne. Da najdemo slap moramoslediti  potoku Stegovnik. Potok si je skozi milijone let mirno dolbel strugo in v njej odlagal kamenje, ki mu ga je pošiljala istoimenska gora.

Kakšnih 15 m visok slap si lahko ogledamo v vseh letnih časih, dostop pa je možen tudi z gorskim kolesom.