Dobrodošli pri nas! Zamenjajte turistične bone za doživetje na naši turistični kmetiji.

Raziskovanje

skritih biserov Tržiča

Niso vsi biseri le znane in promovirane turistične znamenitosti. Veliko lepih in prečudovitih je tudi takih, očem skritih in naznanih. Tudi v Tržiču imamo take in mi vam pomagamo, da jih odkritjete v vsej njihovi lepoti. 

STARO MESTNO JEDRO

Zaščiteno pod kulturno dediščino se staro mestno jedro Tržiča ponaša s starimi obnovljenimi stavbami, ki pričajo o arhitekturi prejšnjega stoletja. Tržiška posebnost je sigurno tako imenovani firbc’ okn, ki so ga predvsem meščanke uporabljale za “nadziranje” dogajanja v mestu.

TRŽIŠKI MUZEJ

V sklopu Tržičega muzeja si lahko ogledate razstavo o zgodovini tržiškega smučanja, razstavo o usnjarstvi, čevljarstvu in tekstilstvu na tržiškem, obiščete staro Kurnikovo hišo, izveste več o rodbini Born in njihovem vplivu na razvoj Tržiča ter se vrnete v čas druge svetovne vojne, ko so se na Ljubelju v koncetracijskem taborišču dogajale grozote.

DOVŽANOVA SOTESKA

Dovžanova soteska je biser tržiške občine. V Dovžanovi soteski je nahajališče okamenin iz mlajšega paleozoika, ko se je tu nahajalo pramorje. Tu je moč najti najrazličnejše kamninske tvorbe in fosile tako kopenskega kot morskega življenja. Zelo nazorno lahko tudi opazite plastnice, ki nakazujejo gubanje našega površja zemlje. Skozi sotesko poteka razgledna učna pot. Informacije lahko pridobite ob vstopu na informacijski točki.

STEGOVNIŠKI SLAP

Stegovnšiki slap je skrit biser na koncu Jelendolske doline. Še posebej mogočen je spomladi in jeseni po močnejših nalivih. Je eden izmed mogočnejših slovenskih slapov. Njegov madec sega 15 m v višino in 6 m v širino. Od Jelendola nadaljujte vožnjo do Medvodja in od tam je slap oddaljen le še nekaj 100 m.

RUDNIK ŽIVEGA SREBRA

Šentanski rudnik živega srebra se nahaja 9 km severno od Tržiča v Podljubeljski dolini.  V celoti ohranje jamski sistem obsega 5 km in je skrit pod pobočjem Begunjščice. Vstop je možen le v času organiziranih vodenih tur ali se dogovori individualno vodenje po Antonovem rovu – več informacij v  TIC Tržič. Zgodovina rudnika sega v 16 stoletje.